lauantai 18. huhtikuuta 2009

Olin tänään taas kentällä!:) Oon muhinut _niin_ paljon täällä toimistolla. Vähän on huonoa tuuria, matkan ajoituksen suhteen. Tämä on projektin viimenen vuosi, eikä rakennustöitä oo enää niin paljon. En pääse siis itse kaivamaan:( Sen sijaan mulla on näitä toimistohommia riittämiin. Noh, kaikkea ei voi saada! Vaikka kuinka toivoisi:)
Tänään Ashok vei katsomaan farm pondia, sadeveden keräys systeemiä, ja kuivan käsipumpun täyttämisjärjestelmää sadeveden keräyssysteemillä. Hehe, onpa kaunista suomea taas. Myös mun englanti on kärsinyt täällä. En varmaan enää ikinä osaa puhua oikein, kun täältä tuun. you go? you like no? turha täällä on muuta yrittää suurimman osan kanssa vääntää, jos haluaa tulla ymmärretyksi.
Viime kenttävisiitti oli myös niin hieno. Oli taas maanviljelijöiden opetustapahtuma. MAanviljelijät tuodaan eri kylistä katsomaan malliesimerkkejä, esim. biokaasun tuotanto"laitosta" (puhvelin lansta mädätetään, ja metaani otetaan suoraan kaasukammiosta muoviputkeen-> yhdistetty kaasuhellaan. Ei tarvi siis polttaa puuta tai kuivattuja puhvelin lantakakkuja, jotka muuten savuttaa niiin paljon! Green action tuo kyläläisten tietoisuuteen mm. savuttoman keittiön mallia. Täällä naisilla ja lapsilla on kauheita hengityselin sairauksia juuri tästä syystä.). Maanviljelijät tutustuu myös vettä 45 % (tavalliseen systeemiin= koko pelto kastellaan verrattuna) säästävään farrow irrigation, raised bed menetelmään jnejne.
Näin samalla Seet- kylässä tutun naisen. Hän oli yksi niistä kylän naisista, jotka pelastivat minut "sisilisko pöksyissä"- tilanteesta. Hän oli tuolloin aivan viimeisillään raskaana, ja nyt maailman pienin poikavauva makasi sängyllä. Kaikki naiset, joita olen täällä tavannut, ovat upeita. Voi sitä lämmön määrää, minkä osaksi saa, kun heidän kodeissaan käy. Tänäänkin eräs vanha nainen, jonka kotona oli hieno sadeveden keräysjärjestelmä, otti kasvoni kuihtuneisiin käsiinsä, ja sanoi, että mun pitää jäädä intiaan. Monet miehet sen sijaan... En edes aloita niistä lukuisista, joiden ajatusmaailma on keskiajalta, ja luulot länkkärinaisista jotain aivan järjetöntä. Hehe, melkein meni paasaukseksi.

Ainiin, tässä hetkessä haluan virallisesti kiittää Suomalaista opetusjärjestelmää. On niin hienoa, että myös maalla ihmiset koulutetaan hyvin. KIITOS!ja kiitos opet! Voi venäjä, mitä meininki välillä tuppaa olee ilman. Arkiset asiat vaikeutuu huomattavasti, kun koulutuksessa on koloja mitä yllättävämmissä paikoissa. Meidän projectin johtajakin ihan tosissaan selitti mulle, kun kärsin kaikkien ripuilien äidistä, että öljyinen ruoka ei sovi sellaisille, jotka ei siihe ole tottuneet! Yritä siinä sitten selittää, että tässä on kyllä nyt kyse bakteeri- tai virustaudista. Luojan kiitos lääkäri sen sijaan oli enemmän kärryillä:)Suomen koulussa opetetaan myös asioita myös muista maista, mikä helpottaa huomattavasti elämistä, kun ei kuitenkaan olla tällä pallolla yksin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti